Yaklaşık
1 yıl öncetarih
Yayınlayan
Ebru KaplanHalk arasında UMKE olarak tanınan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi kavramı 1999 Marmara Depremi sonrasında arama-kurtarma faaliyetlerinde sağlık personeline olan ihtiyacın artması ile Sağlık Bakanlığı tarafından 2004 yılında kurularak, tamamı gönüllülük esası ile profesyonel sağlık çalışanlarından oluşturulmuştur. Zamanla tüm illerde kurularak bugün Türkiye genelinde olası afet ve olağan dışı durumlarda göreve hazır şekilde UMKE timleri oluşturulmuştur. UMKE ekipleri aldıkları eğitimler, edindikleri tecrübe ve başarıları ile tüm Dünya’da bilinen bir arama-kurtarma ekibi olmuş; yurtiçi haricinde yurtdışı afetlerde de görev almaktadır.
UMKE NEDİR? Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimdir. UMKE, her türlü afet ve olağandışı durumda yurtiçi ve yurtdışında yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için gönüllü sağlık personelinden oluşur.
UMKE’NİN GÖREVLERİ NELERDİR? Aldıkları eğitim ve donanımlarıyla afet ve olağandışı durumlarda olay yerine en hızlı şekilde intikal ederek olay yeri yönetimi ve yaralı kişilere medikal yardımda bulunurlar. Kurtarılan kazazedelerin stabilizasyonunu sağlayarak en yakın sağlık kuruluşuna sevki için hazırlık yaparlar ve ambulanslara naklederler. Ayrıca normal şartlarda sağlık ekiplerinin ulaşamadığı bölgelere intikal edip tıbbi destek sağlarlar.
UMKE’YE KİMLER KATILABİLİR? UMKE personeli, çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan istekli sağlık personeli arasından seçilir. Bu personel belirlenen eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda eğitimlere ve tatbikatlara katılır, gerektiğinde afet ve olağandışı olaylara müdahale eder. Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini Bakanlık veya Valilik görevlendirmesi ile yapar. UMKE’ye diğer resmi, özel kurum ve kuruluşlardan sağlık personeli katılabilir. Eğitimleri Bakanlık adına İl Sağlık Müdürlüğünce yapılır. UMKE’nin sahada yapacağı müdahalelerde, tatbikatlarda gerekli lojistik, ulaştırma ve diğer teknik işleri yapmak üzere sağlık personeli dışındaki istekli personel arasından UMKE destek personeli oluşturulur.
UMKE GÖNÜLLÜSÜ NASIL OLUNUR? UMKE’ye katılmak isteyen personel, dilekçe ile Sağlık Müdürlüğüne veya ASOS Sağlık üzerinden online olarak başvuru yapar. Her personel için UMKE personeli kayıt formu doldurulur. Bununla birlikte UMKE personeli olarak kabul edildikten sonra verilen tüm görev ve faaliyetlere katılmak zorunludur.
Yalova’da 2023 yılı itibariyle toplamda 65 sağlık profesyoneli UMKE gönüllüsü bulunmaktadır.
İlimizde 5-9 Haziran tarihleri arasında afet ve olağan dışı gelişen olaylarda tıbbi destek ve arama-kurtarma çalışmalarında görev almak üzere tamamı gönüllülerden oluşan UMKE ekiplerinin gönüllü sağlık çalışanı sayını arttırmak üzere UMKE Temel Eğitimi düzenlenmiştir. Yalova İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından koordine edilen Yalova, Çanakkale, Bursa ve Balıkesir illerinden gelen 45 UMKE gönüllüsüne yönelik 5 günlük temel eğitim, zorlu saha, enkaz, triyaj, olay yeri yönetimi ve tatbikatı ile sona ermiştir.
UMKE ekiplerimiz 6 Şubatta gerçekleşen ve 11 ilimizi etkileyen büyük deprem sonrasında da bölgeye ivedilikle intikal etmiş ve 45 UMKE personeli sahada aktif görev almıştır. Sağlık tedbiri amacıyla 6 UMKE personeli Hakkari sınırında görevlendirilmiştir.
Yalova UMKE envanterinde 2 adet (4×4) UMKE Müdahale Aracı, 1 adet personel nakil aracı ve 1 Adet Acil Müdahale Aracı (TUN) mevcuttur. Olağandışı afet durumunda kurulmak üzere 1 adet Lanco Şişirilebilir Hastane Seti ayrıca 72 m2 ve 37,5 m² olmak üzere 2 adet Şişme Acil Müdahale çadırı ile 18 metrekare şişme triaj çadırı mevcuttur.