Bizimle iletişime geçin

Köşe Yazıları

Yazı-yorum: Homosapiens’ten Yapay Zekaya , Yapay Zekadan Kent Konseyi Başkanlığına

Yaklaşık

tarih

Homosapiens yani ilk insanın dünyadaki yaşamının o ilk tarihlerde neler yapmak istediği ile ilgili he anı anlatmaya kalksak bile aynısı mı değil mi tarih ve belgelere ihtiyacımız olacağından biraz bu konunun kapısını aralayıp en tatlı yerinde konuyu bağlamayı düşünüyorum. Wikipedia gözünde ; ”Homo sapiens, genel olarak günümüzde yaşayan tüm insanları da içeren bir biyolojik türdür. Bu tür, Homo sapiens sapiens olarak da adlandırılmaktadır. İnsan, kişi ya da birey, primatların en yaygın türüdür. İki ayaklılığı ve yüksek zekâsıyla karakterize edilen büyük insansı maymun olan insan, çeşitli ortamlarda gelişip son derece karmaşık araçlar geliştirmiş, karmaşık toplumsal yapılar ve medeniyetler oluşturmuştur. ” Vay şeklinde devam etek geldi içimden özümde ne gelişmiş bir türmüşüm diyesim var. Aslında her gün bu gelişmiş türlerin neresinde olduğumuzu ailemiz ve arkadaşlarımızla tartışsak da bir türlü işin içinden çıkamadığımız konulara da yer vurdurup öyle geçiyoruz. Tam tadında tartışmalarımız yapılır iken kaç konuya girip çıktığımızı sayamıyorum bile …

Tartışma konu başlıkları : Tarih , Yaradılış, Cinsellik, Tanrı ,Tanrısallık, Gelişim , Evrim , Sanat, zeka ve gelecek…Homosapian yada homosapiens sadece bir insan neyin türü neyin tarihi neyin başlangıcı neyin bitimi değil. Sadece bir insan ….

Ne demiştik köşe yazımızın başlığında homosapiensten yapay zekaya  işte tam da burada başlıyor yazımız … Yapay Zekanın günümüz Türkiyesinde her bilgisayar her telefon her tabletin oluklarından akarcasına karşımıza çıkması bir tesadüf değil. Yapay Zekanın yaratıcısı da bir homo sapien öyle emin olun bunu biraz daha düşününce konu yine uzamadığı kadar uzayacak. Yurt dışında yaşayan bir çok devlet yapay zeka ile teknolojik adımlar atar iken bizlerin nelere takıldığımızı ve bizlerin amaçlarını sonuçlarını sizlere tek tek anlatacağım.

Günlerdir hastalığım sebebi ile doktor raporuna bağlı kalarak evde istirahat dönemine girdim. Bu bir durma bu bir duraksama dönemi oldu benim için .. Fakat öyle bir durum oldu ki tepeden baktım. Uzaklaştıkca bir çok konu bir çok proje yer aldı. Bu istirahat dönemini bekliyormuşum gibiydi. Şimdi konumuza gelelim. Biz homo sapiensler neler yaratabiliyormuşuz? Teknolojiden sanata , sanattan tarihe bizlerin elinden gelmeyen yokmuş..

Herkes bildiği işi yapıyormuş. Bildiği işten yürüyormuş. Bugüne kadar neye yeteneği var ise onun üzerinden gidip icatlar yapan homosapienler mucit olmuşlar, sanatçı olmuşlar türleri hep aynı sadece isimleti değişmiş. Yapay Zekayı yaratan homosapienler insanlığın tarihçesinden bugüne kadar tüm ayrıntıları düşünerek gözlerimizin önüne sermişler. Biz homosapienler bazılarımız okumuş bazılarımız hayranlık duymuş bazılarımız ise eleştirmiş , eleştirerek yazılara döküp gömmüşüz her icadı her yapılanı …

Son Bölüm : Yapay Zekadan Kent Konseyi Başkanlığına …

Yalova da kısa zaman sonra kent konseyi başkanlığına aday olduğu açıklayan biri için oy kullanımına gidilip en çok oyu alan aday seçilecek. Güzel tabi bir homosapien olarak düşüncelerimizin geliştiği arttığı bu dönemde kentimiz için en hayırlı kim ise bu güne kadar kentimiz için en hayırlı projelere kim katkıda bulunmuş ise kent konseyinde işinin ehli yıllarını vermiş hatta bu kent için projeler üretip Türkiyenin dört bir tarafına bu projeleri dağıtmış olan kişi seçilecektir … Ben öyle düşünüyorum. ..

Duayen gazeteci abilerimden biri öyle güzel bir köşe yazısı yazmış ki dayanamadım dedim  ki bir homosapien olarak. Tam zamanıdır aslında tam da bu yazıyı yazmanın…

Yalova Kent Konsey Meclisi Başkanlığına artık bir kadın eli değmeli…Kadınlara seçme ve seçilme hakkını verildiği yıllardan bu yana Yalova’mızda kadın belediye başkanı , kadın meclis başkanı , kadın olan başkanlar göremedik. Bırakalım da Kent konseyi Başkanlığına bir kerede kadın eli değsin. Yıllarca Kent Konseyi Kadın meclis başkanlığı yapan ve Yalova’nın her konusunda projeler üretip hayata geçiren işinin ehli olan bir kadın başkan olsun. …

Yeni deneyimler yeni yüzler olsun demiş duayen gazeteci abim. Oda olabilir. Ama ya kadın olsun yada genç olsun … Köşe kapmaca oyunu gibi her başkanlık seçimi yeni yüzleri göremeyiz . Çünkü hep işinin ehli aranacak. İşin ehli eril toplumda yaşıyoruz diye eril seçim durumları şeklinde erile destek mi verilecek. Kadınların hatta bu konuda işinin ehli olan yıllarca bir çok proje üretip Yalova’nın ismini dünya ülkelerine kadar duyurmuş kadın adayı es geçerek eril toplum yeni isim olarak yeni ismemi destek verecek.

Bana göre bir homosapien olarak kadınlara da alan açılmalı artık diyorum. İşimizin ehliyiz sonuçda … Yıllar boyu Kent Konseyinin içinde bulunan Yalova’nın her bir karışını tek tek bilen projeler üretip hayata geçiren aday olan kadınımızı kadın başkanımızı seçimi kazanmasını ve bu kazançla neler yapabileceğini nelerin önünü açabileceğini görmemiz gerekmektedir.

Yazımın en başında dediğim gibi Homosapien’den Yapay Zeka’ya Yapay Zeka’dan Kent Konseyi Başkanlığına kadar yazdım. Yazıyorum ve yazmaya da devam edeceğim.

Yazılarımda Sürç-ü Lisan ettim ise af ola kalın sağlıcakla

05.08.2024 / Yalova

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir