Bizimle iletişime geçin

Köşe Yazıları

MERHABA

Yaklaşık

tarih

Sevgili dostlar ve Yalova’nın güzel insanları, sizlerle bundan sonra kültür, yaşam, kent, doğa üzerine yazılarım ile bu köşeden beraber olmaya çalışacağım.

Yaşadığımız bu kente olan aidiyet duygusu var olduğu sürece katkımızı, fikrimizi paylaşmak ve doğruyu gösterebilmek, bu kent için farkındalık yaratabilmek çabasında olmamamız gerektiği inancım ile yazılarımı sizlerle paylaşmak benim adıma mutluluk verici. Yaşadığımız Kent alt yapısında bulunan, doğa, turizm, tarım, kaynaklarının çok olmasına rağmen maalesef kendi iç dinamiklerini bir türlü harekete geçirememiş daha doğrusu bence il olduğundan beri kent olmayı bir türlü başaramamıştır. Marmara’nın ortasında küçük bir il olması dolayısı ile butik kent, global düzeyde marka kent olabilecekken biz hala yönümüzü belirleyecek hedefleri oluşturduğumuzu zannetmiyorum.

Peki bir marka kent olabilme özellikleri nelerdir? Yalova bir marka kent olabilir mi? İlk yazımda bu konuya değinmek istiyorum. İleride bu konuları madde madde ele alabiliriz.

MARKA KENT NEDİR? MARKA KENT NE GİBİ ÖZELLİKLER TAŞIMALI

21.yy dünya devletleri açısından ekonomik ilişkiler ağı, şehir ölçeğinden başlayarak ülke ölçeğine doğru çok boyutlu küresel ve yerel bağlantılar düzleminde inşa edilmektedir. Bu ekonomik ilişkiler ağının güçlü ve etkin oluşu şehrin marka imajı ve belirlediği marka değeri açısından hem şehri hem de bölgeyi ve ülkeyi etkileyerek o şehri refah düzeyi yüksek ve yaşanabilir bir şehir kılmaktadır.

Bu noktada markalaşma stratejisinin şehrin kalkınma planlarıyla paralel olarak gelişen sadece bir pazarlama operasyonu ya da marka imajı belirleme süreci değil aynı zamanda şehrin kimliğini, değerlerini, vizyonunu ve misyonunu belirleme imkanı sunan uzun soluklu bir planlama olduğu söylenebilir.  Bir şehrin markalaştırma çalışmalarında kültürel ve turistik değerlerinin tanıtılmasının yanı sıra dinamik pazarlama stratejilerinin belirlenmesi, küresel ve yerel ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve kültür endüstrinin ve kültür yönetiminin sürdürülebilir, dinamik bir yapıda oluşturulması ile birlikte gerçekleştirilebileceği unutulmamalıdır.

Bir şehrin marka olabilmesi için yararlanabileceği 4 temel unsur ise şöyledir:

1- Kültürel miras: Geçmiş nesillerden miras yoluyla edinilen, fiziki-elle tutulabilen insan eliyle yapılmış her şey ve fiziki olmayan-elle tutulamayan tüm özellikler; gelenek-görenek.

2- Doğal yapı-çevre: Sahip olunan doğal çekicilik ve çevreye gösterilen özen

3- Özgün çıktı: O yere özgü yetiştirilen ürünler ile doğal kaynaklardan elde edilen ürünler

4- Yerleşik beceri: Geçmişe dayalı beceri, en iyi yapılan iş.

Yalova olarak var olan ve ortaya çıkarılması gereken kültürel miraslarımız vardır. En önemli marka değerimiz bu anlamda Yürüyen Köşk tür. Bununla beraber Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılan tarihteki ilk silahlı çarpışma olan Bafeus savaşı ve Çobankale, Termal üç azize, İlk matbaa  ve ortaya çıkarılıp Yalova Kültürel mirasına kazandırılması gereken yerler mevcuttur.

%62 si orman olan Yalovada doğal çekicilik orman ve yürüyüş parkurları, doğa sporları, yamaç paraşütü, bisiklet sporu, deniz sporları Fakat bu anlamda yeterince üstüne gidilmemiş ve düzenlemeler yapılmamıştır. Gelişen trend ekoturizm için Yalova ideal bir kenttir. Bir an önce Ekoturizm alanlarının belirlenmesi plan ve organizasyonlara geçilmesi ve trendin kaçırılmaması gerekmektedir.

Yalova ve köyleri çeşitli etnik yapıya sahiptir ve hemen hemen her yerin kendine özgü ürünleri mevcuttur. Organik tarım anlamında da yapılabilecek alanları vardır. Şenköy kızılcığı, Sermayecik çileği gibi marka değeri olan ürünlerin yanı sıra Kivi de başlangıç noktası olduğu gibi Aronya ve diğer tıbbi aromatik bitkiler için marka olabilecek kapasitesi bulunmaktadır.

Köylerimizde geleneksel el sanatları ve kültürel miraslarımız vardır.

Sonuçta 4 unsura da sahip olduğumuz gözlemlenebilir.

Hani şöyle bir tabir vardır. Un var, şeker var, yağ var ama biz hala helva yapmayı beceremedik.

Bu konuya giriş yaptıktan sonra, ileride detayları hakkında görüşmek üzere şimdilik sağlıcakla kalın.

ÜMÜT CESUR / Tasarımcı -Doğa trekking ve fotograf çekimi

 

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir