Yaklaşık
10 ay öncetarih
Yayınlayan
Ebru Kaplan15 Ocak 2024 tarihinde Yalova Tarım İl Müdürlüğü konferans salonunda “Kovandan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Arıcılık Projesi” tanıtım paneli gerçekleştirildi. Panelde uzmanlar tarafından hem bal üreticisi hem de tüketicisi için faydalı bilgiler paylaşıldı.
Panele Yalova Valisi , MARKA Genel Sekreteri, İl Özel İdaresi Başkanı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü, Arıcılar Birliği yönetimi ve üyeleri, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üreticiler katıldı.
“Kovandan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Arıcılık Projesi” Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ortaklığı ile yürütülmektedir.
Panel saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Birlik Başkanı Hakan GÜNDÜZ’ün açılış konuşması ile başlamıştır. Daha sonra Arıcılar birliğinin MARKA ve Yalova İl Özel İdaresi desteği ile yürüttükleri projeleri ve çalışmaları anlatan video gösterimi yapılmıştır. Proje pesonellerinden Dr. Yasin ÖZDEMİR projenin tanıtım sunumunu gerçekleştirmiştir. Yalova İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin kaliteli, güvenli ve sürdürülebilir üretim için yaptığı çalışmalar kapsamında, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen “Kovandan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Arıcılık Projesi” Arıcılar Birliğine ve Yalova’ya önemli katkılar sağladığını ifade etmiştir. Ayrıca MARKA’ya, Yalova Valiliği’ne Yalova İl Özel İdaresi’ne, Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ne projeye olan katkıları için teşekkür etmiştir.
İl Tarım ve Orman Müdürü Suat PARILDAR Yalova’da tarımsal üretimin yüksek kalitede ve karma değeri yüksek şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Projede ortak olarak ellerinden gelen desteği sağladıklarını ve bu gibi projelerde üreticilerin her zaman yanında olduklarını ifade etti.
İl Özel İdaresi Başkanı Hasan SOYGÜZEL, Arıcılar Birliğinin ilk defa bal dolum tesisi ile ilgili bir destek aldığının bu desteğin ardından Birliğin yine başarılı projeler yapmaya devam ettiğini ve Yalova’nın bir markası olarak gördüklerini ifade etti. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa ÇÖPOĞLU ise Yalova’da güzel işler yapan partnerlerin olduğunu ve bu partnerlerin uyum içinde çalışması sayesinde projelerin başarılı şekilde yürütülebildiğini belirtti. Proje kapsamında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün sağladığı bilimsel desteğin ve Tarım İl Müdürlüğü’nün sağladığı teknik desteğin arıcılara önemli katkılar sunduğunu ve proje için değerli olduğunu bildirdi.
Dr. Yasin Özdemir ”Arıcılık üretiminde girdi maliyetinin azaltılması ve kaynakların verimli kullanılması ile bal üretiminin sürdürülebilir olarak arttırılması ve satış fiyatların azaltılması projenin genel hedefidir. Genel hedeflere ulaşmayı sağlayacak olan projenin başarmayı amaçladığı özel hedefler ise – fondan şeker ve arı keki üretim tesisinin kurulması, – ISO22000 ve ISO9001 sisteminin kurulması ve belgelendirilmesi kaynakların verimli kullanmasını sağlayarak maliyeti azaltacak ve rekabet gücü sağlaması, – Üreticiler için teknik eğitimlerin verilmesi,- Tanıtım ve görünürlük faaliyetlerinin yapılması – Türkiye de ilk defa bal üretiminde kitlesel olarak ve kapsamlı şekilde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve Kalite Yönetim Sisteminin kurulması ve eğitimlerin verilmesidir.
Yalova İli Arıcılar Birliği tarafından kovandan sofraya güvenli ve düşük maliyetli bal üretimi için tesis ve sistem kurulumu bu sayede sürdürülebilir şekilde üretim yapılması projenin amacıdır.
Fondan şeker ve arı keki gibi arı yemleri olmadan arılar kışın beslenemez ve ölürler. Bu nedenle arıcılık için bunlar önemli ve zaruri girdilerdir. Proje kapsamında bu tesisin kurulumu sağlanmaktadır. Arıcılığın temel girdilerinden olan fondan şeker ve arı keki 120 kg/saat ve 50 kg/saat kapasiteli olarak üretilebilecektir.
Proje kapsamında Türkiye’de ilk defa Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve Kalite Yönetim Sistemi kovandan sofraya bal üretim zincirini kapsayacak şekilde kapsamlı olarak kurulmuştur. Bu iki sistem uluslararası akredite olarak belgelendirilmiştir. ISO 22000 sistemi ile arılar ve tüketiciler için en sağlıklı arı ürünleri birlik tesisinde üretilmesi sağlanmaktadır. ISO 9001 sistemi ile makul fiyat ile kaliteli arı ürünleri birlik tesisinde üretilebilmektedir. ISO 22000 ve ISO 9000 gıda güvenliği ve kalitenin ispatı olarak ürün etiketlerine yazılmaktadır. Bu sayede Yalova İli Arı yetiştiricileri birliğinin rekabet gücü artmaktadır. Ayrıca proje kapsamında yapılan faaliyetler ve paneller ile arıcılara ve tüketicilere yönelik arıcılık ve arı ürünleri kalite, hijyen, gıda güvenliği eğitimleri verilmektedir.” dedi.