Yaklaşık
3 yıl öncetarih
Yayınlayan
Ebru KaplanUrfa Değişim Gazetesinin Haberine Göre ;Girdi maliyetlerinin en yüksek seviyede olması nedeniyle çiftçiler geçmiş yılları mumla aradığını söyledi. Son iki yılda kuraklığında etkili olduğu Şanlıurfa’da gübre, ilaç ve mazot fiyatlarının katlanması çiftçileri zor durumda bıraktı.
Türkiye’de çiftçiler bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmalarda çiftçileri etkiledi. Özellikle mazot, gübre, tohum ve ilaçta yaşanan büyük zamlar çiftçinin elini kolunu bağladı. Bu sene tarlasını gübresiz ve ilaçsız eken çiftçi verimi düşük bekliyor. Tarlasından sadece tohum beklediğini söyleyen çiftçiler zor günler yaşadıklarını söyledi.
Artan maliyetlerin altında ezildiklerini söyleyen çiftçiler, üretimden uzaklaştığı görülüyor. Rusya-Ukrayna savaşı etkilerinin izlenmediği ocak ayında tarımsal girdi maliyeti yüzde 57 arttı. Gübre fiyatlarında ise yıllık artış yüzde 153 oldu.
GÜBRE FİYATLARI 153 ARTTI
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 9,40 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 16,34 ile malzemeler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 153,34 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 101,14 ile enerji ve yağlar oldu.
“KÖLELİK DÜZENİNDE YAŞIYORUZ”
Gecen yılın bu zamanını mumla aradığını söyleyen genç çiftçi Ali Kırvar, girdi maliyetlerinden veryansın etti.
Yüksek fiyatlardan dolayı yeteri kadar gübre ilaç kullanamadıklarını belirten Kırvar geçen seneye göre verim düşüklüğü yaşayacağını söyledi.
Konu hakkında Urfa Değişim Gazetesin muhabirlerine konuşan Kırvar, “Çiftçiliği bırakıyor insanlar, bırakmak zorundalar. Gecen seneye göre her şey uçtu. Biz zar zor tohum alabildik. Ne ilaç ne gübre verdik. Hani köylü milletin efendisiydi. Köylü çiftçi kölelik düzenini yaşıyor kimsenin haberi yok.” dedi.