Yaklaşık
6 ay öncetarih
Yayınlayan
Ebru KaplanDoğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile yürütülen projede fondan şeker ve arı keki üretim tesisinin kurulduğu ve Birlik bünyesinde üretilen arı ürünlerinin ise kovandan sofraya kadar izleme sistemi içerisine alındığı bilinmektedir.
Proje kapsamındaki eğitimlerden bir tanesi Baş Denetçi Gıda Mühendisi Refik Çakmak eğitmenliğinde uygulamalı olarak 08.06.2024 tarihinde Yalova İli Arı Yetiştiricileri Birliği – Fondan Üretim Tesisi ve Arı Ürünleri İşleme Tesisi’nde gerçekleştirileceği duyuruldu.
Proje ile ilgili bilgiler veren Yalova İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Gündüz; “Yerel kalkınmaya destek olan ve bilinçli ve düşük maliyetli arıcılık olanakları sağlayan “Kovandan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Arıcılık” projesi tamamlanmak üzere olduğunu gururla ifade edebiliriz. Bal dünyadaki en sağlıklı ve en şifalı tatlı olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle biz bu projeye yerel kalkınmanın en tatlı hali diyoruz çünkü proje başladığı günden itibaren Yalova’da bal üretimine önemli katkılar sunmaya başladı. Proje sayesinde maliyetimiz azaldı ve kalitemizde artışlar olmaya başladı. Ayrıca proje kapsamında ISO kalite belgeleri almayı başardık. Hem tüketicileri hem üreticileri bilgilendirici eğitimler gerçekleştirdik. Yani proje sadece bir yatırım projesi olmanın ötesinde hem yatırım, hem kalite ve bilgilendirme sağlayan bir proje olarak Yalova’ya önemli katkılar sundu. Projenin etkinliğinin arttırılması için eğitim çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Gündüz; “Proje sayesinde arıların kış sezonunda beslenmesi için önemli bir girdi olan fondan şeker ve arı keki artık Birlik bünyesinde üretilebilmektedir. Proje sayesinde ayrıca kovandan sofraya kadar olan sürecin tamamını izleme sistemine sahip olduk ve bunu uluslararası akredite olarak belgelendirdik. Böylece ISO 22000 gıda güvenliği ve ISO 9001 kalite sistemi ile üretim yapmaya başladık” dedi.